Hoe verzorg je zwemkleding op de juiste manier?

Hoe verzorg je zwemkleding op de juiste manier?

Als je besluit te investeren in zwemkleding van goede kwaliteit, wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat. De levensduur van het materiaal en zijn eigenschappen hangt echter niet alleen af van het prijskaartje. Zwemkleding moet goed verzorgd worden. Volg deze richtlijnen en houd je badmode in topconditie.

12 februari 2025

Denisa Stasinková

Redacteur

Bereid je voor op de zomer

Heb je een favoriete bikini of badpak dat je al meerdere zomers draagt? Test het dan eerst voordat je ermee naar het strand of het zwembad gaat. Trek je bikini of badpak aan en stap thuis onder de douche. Controleer nog in je natte badkleding voor de spiegel of de stof geen slijtplekken vertoont of doorschijnt. Zo voorkom je dat er bij je eerste bezoek aan het zwembad meer te zien is dan je van plan was.

Controleer of er geen losse elastiekjes of draadjes uit komen. Kijk bij daglicht ook of er geen vlekken van zonnebrandcrème op zitten.

Beoordeel terwijl je de badkleding aan hebt of deze nog wel optimaal dienst kan doen. Het vrouwenlichaam is voortdurend aan verandering onderhevig en het is heel goed mogelijk dat een bikinitop die vorig jaar nog voor een mooi decolleté zorgde dit jaar niet meer goed zit. Hetzelfde geldt voor het bikinibroekje.

Zodat je zwemkleding er elke zomer mooi uitziet

☀️ Voor het eerste gebruik 

Was de zwemkleding in lauw water en laat haar liggend drogen. Plaats een handdoek of katoenen theedoek onder de cups om de vorm te behouden. 

☀️ Wat doe je met natte zwemkleding?

Wikkel die bij voorkeur in een handdoek of theedoek om haar mee te nemen. In een plastic zak worden chloor en zout gemakkelijker opgenomen door de stof en kunnen deze beschadigen. Haal je zwemkleding bij thuiskomst meteen uit je strandtas.

☀️ Wissel je zwemkleding af

Wist je dat je minstens twee badpakken of bikini’s moet afwisselen als je ze de hele dag draagt? Als je er maar één hebt, kunnen bepaalde delen ervan de hele dag nat blijven. Dit is niet goed voor je huid en ook niet voor de stof van je zwemkleding. 

☀️ Smeer jezelf in voordat je je badpak of bikini aantrekt

Zonnebrandcrèmes, sprays en oliën laten moeilijk te verwijderen vlekken achter op zwemkleding. Trek die daarom pas aan nadat je het product hebt aangebracht en goed hebt laten intrekken. Als je smeert tijdens het dragen, doe het desbetreffende deel van je zwemkleding dan aan de kant, smeer je huid in, laat even drogen en doe dan de stof weer op zijn plaats.  

☀️ Wassen, strijken en drogen

Was zwemkleding na elke keer dragen in schoon water of voeg wasmiddel met een neutrale pH toe. Gebruik geen wasverzachter, want die tast de elasticiteit van de stof aan. Laat zwemkleding bij voorkeur liggend aan de lucht drogen. Vermijd direct zonlicht, de wasdroger en radiatoren en strijk je zwemkleding niet. Directe blootstelling aan hoge temperaturen tast de structuur en de kleur van het materiaal aan. 

☀️ Hoe pak je vlekken aan?

Gebruik zuiveringszout dat je rechtstreeks op de vlek aanbrengt. Laat even inwerken en was je zwemkleding vervolgens. Een paar druppels witte azijn in het water kan ook helpen. Maar let op de hoeveelheid om de kleur van de stof niet te beschadigen.

Wassymbolen

Bij de verzorging van lingerie en zwemkleding is het belangrijk om de wassymbolen op het label te volgen. Hieronder vind je daarom uitleg van de symbolen die je daarop kunt aantreffen.