De goede maat is belangrijk
‘75B past iedereen, maak je geen zorgen.’ Dat is een van de zinnen die we allemaal wel eens hebben gehoord tijdens het kopen van een nieuwe bh. Aan brafitting, oftewel goed passen van een bh, werd in het verleden niet veel aandacht besteed en vaak kocht men wat er op dat moment verkrijgbaar was. Veelal was dat die vijfenzeventig B, die als universele maat voor alle borsten werd beschouwd. Of dat nu was omdat er niet veel anders verkrijgbaar was of omdat er niet veel aandacht werd besteed aan de slechte invloed van een niet-passende bh op de gezondheid en lichaamshouding. Dat is ook een van de redenen waarom Astratex is ontstaan. Het is inmiddels bekend dat een onjuiste bh-maat niet alleen een ramp is voor je outfit, maar ook voor je nek, rug en schouders, waar het dragen van een onjuiste bh een aanzienlijk negatieve invloed op heeft. Kom met ons te weten hoe een goed zittende bh eruitziet.
Onze tip:
Twijfel je over welke snit je moet kiezen? Onze bh-gids zal je helpen. Onze online bh-gids helpt je de juiste maat te kiezen.
Meten is de sleutel tot succes
De keuze van de juiste bh-maat begint bij het opnemen van je maten. Daar heb je een meetlint voor nodig, dat tijdens het meten strak moet zitten maar niet mag knellen. Let er altijd op dat het meetlint horizontaal gespannen is.
STAP 1: Borstmeting
⭕Meet jezelf op zonder bh of in een eenvoudige katoenen bh die je borsten niet kleiner maakt en geen vullingen heeft.
⭕Meet vervolgens je borsten ter hoogte van de tepels. Zorg ervoor dat de centimeterband rondom horizontaal loopt en dat je comfortabel ademt zonder dat je druk voelt.
STAP 2: Meting onder de borsten
⭕Meet de omtrek net onder je borsten. Houd de centimeterband rondom vlak. Adem uit terwijl je meet en trek 2 tot 3 cm af van het meetresultaat af.
⭕De eerste gemeten waarde laat je in de maattabel zien welke bh-omtrek je moet kopen (bijv. 85) en de tweede waarde geeft de cupmaat aan (bijv. C).
STAP 3: Taille-omtrek
⭕Het meten van je taille is vooral belangrijk bij het kopen van slips met hoge taille of een badpak.
⭕Meet je taille altijd op het smalste deel van je bovenlichaam, meestal net boven de navel.
STAP 4: Heupomtrek
⭕Draag een klassieke slip of string, meet jezelf niet met een slip met pijpjes aan of in corrigerend ondergoed.
⭕Ga voor de spiegel staan en zorg ervoor dat je je omtrek op het breedste punt meet.
⭕Idealiter helpt een tweede persoon om ervoor te zorgen dat de centimeterband rondom horizontaal loopt.
De onderband
Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar een juist gekozen onderwijdte speelt een grote rol. Want juist de onderband en niet de schouderbandjes moet het grootste deel van het gewicht van de borsten dragen. Een te grote onderband kan die functie niet goed vervullen, waardoor het gewicht wordt gedragen door de schouderbandjes, wat pijnlijke schouders en drukplekken kan veroorzaken. Ook geeft een dergelijke bh je borsten niet mooi vorm, omdat een te losse onderband ervoor zorgt dat je borsten gaan hangen. Bovendien komt de sluiting vaak onder de bovenkleding uit en vormt een lelijke boog op je rug. Een juist gekozen onderband sluit nauw op je lichaam aan zonder te knellen, veroorzaakt geen rode drukplekken en beperkt je ademhaling niet.
Een signaal dat er iets niet in orde is met je bh, kunnen naast zichtbare tekenen ook pijnlijke schouders zijn. Dat is vaak te wijten aan een slecht gekozen (te grote) onderwijdte van de bh. Het gewicht van de borsten rust dan op de schouderbandjes, wat vooral een probleem is voor vrouwen met grote borsten. De achterzijde van de onderband mag je niet verder van je lichaam af kunnen trekken dan de dikte van twee vingers. Het achtergedeelte moet een rechte hoek vormen ten opzichte van je armen en de sluiting moet zich op gelijke hoogte bevinden als de voorzijde. Het achtergedeelte mag in geen geval naar boven schuiven. Dat is namelijk een duidelijk signaal dat de onderwijdte te groot is.
Tip van onze specialisten
Zwarte stof is meestal gekleurd en kan daardoor steviger en minder soepel zijn. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een bh. Als je een zwarte bh koopt, kan het gebeuren dat de onderband (vooral in het begin) strakker zit dan je gewend bent. Een te kleine onderband is gemakkelijk op te lossen met een bh-verlengstuk. Ook een te grote of uitgerekte onderband betekent niet dat je de bh weg moet doen; je kunt dit oplossen met een verkorter. Als je een nieuwe bh koopt, kan deze te strak lijken. Dat betekent niet per se dat je verkeerd hebt gekozen, want de onderband rekt altijd wat bij.
Schouderbandjes
De onderband moet het merendeel van het gewicht van de borsten dragen, niet de schouderbandjes. Die mogen nooit in de huid snijden. Ze mogen echter ook niet afzakken. Gelukkig zijn schouderbandjes bij de meeste bh’s instelbaar, waardoor je de lengte naar behoefte kunt aanpassen. Onder goed ingestelde schouderbandjes kun je moeiteloos één vinger steken, maar pas ze altijd zo aan dat jij je er goed bij voelt. Als je asymmetrische borsten hebt, kan het instellen van de schouderbandjes je helpen ze optisch in evenwicht te brengen. Het is daarbij ideaal als iemand anders je kan helpen de schouderbandjes aan te trekken terwijl jij rechtop staat, je nek omhoogsteekt en je schouderbladen naar achteren naar elkaar toe trekt. Zo kan je bh je helpen om de hele dag een goede houding aan te nemen. Heb je volle borsten, kies dan voor een bh met brede of gewatteerde schouderbandjes. Ook pads voor onder de schouderbandjes kunnen helpen.
Cups
Een signaal van een verkeerde bh-maat zijn ook uitpuilende borsten, die niet in de te kleine cups passen. Daardoor stromen de borsten uit de cups en ontstaan lelijke bobbels. Als de cups te groot zijn, staan ze aan de randen open, gaat de bh bij beweging plooien en blijft de stof van je bovenkleding eraan haken. En dat ziet er niet mooi uit. Bij een juist gekozen maat volgen de cups de lijnen van je borsten en sluiten ze natuurlijk aan – ze mogen dus niet in je huid snijden en ook niet openstaan. Je decolleté ziet er anders uit in een voorgevormde en niet-voorgevormde bh. Daarom kan het zijn dat je bij verschillende snits verschillende maten nodig hebt. Het is dus niet zo dat je één keer je maten opneemt en daarna altijd bh’s in dezelfde maat kunt kopen. De meeste vrouwen hebben een variatie van één cupmaat groter en kleiner dan hun ideale maat. Bij niet-voorgevormde bh’s is een kleinere cup vaak voldoende, omdat je borsten er natuurlijk in zitten, terwijl bij voorgevormde bh’s, die je borsten vormgeven en liften, een grotere cup vaak beter past. Push-up en Bardot-bh’s zijn een hoofdstuk apart. Kies als je grote borsten hebt voor een bh met een voorgevormd of verstevigd zijgedeelte. Dat helpt je borsten vorm te geven en het gewicht ervan beter te dragen.
Tip van onze specialisten
De cupmaat wordt kleiner of groter naar gelang de onderwijdte. Een cup B is bij onderwijdte 70 kleiner dan bij onderwijdte 80. Bh-maat 65D heeft dus een ongeveer even grote cup als 70C en 75B enz. Als je dus bijv. maat 75B past en de cups precies groot genoeg zijn, maar je een kleinere onderwijdte nodig hebt, dan moet je bij die kleinere onderwijdte voor een grotere cupmaat kiezen. In dit geval kies je dan voor maat 70C.
Te grote cups
Juiste cupmaat
Te kleine cups
Beugels
Beugels kunnen een fijn hulpmiddel of juist een verschrikking zijn. De meningen over beugels zijn sterk verdeeld. Sommige vrouwen kunnen niet zonder, omdat ze hun borsten vormgeven en liften, terwijl anderen absoluut geen beugels willen. Beugels zijn beslist niet slecht voor de gezondheid, maar het is wel van groot belang om de juiste bh-maat te kopen. Anders drukken de beugels tegen je ribben en borsten en kunnen ze bij langdurig dragen je borstweefsel beschadigen en tot schaafwonden en zelfs ontstekingen leiden. Als je de juiste bh-maat hebt, zitten de beugels om het hele ondergedeelte van je borsten heen en wijzen ze richting het midden van je oksels. Aan de voorzijde van je bh mag er niet meer dan één vinger onder de beugels passen. Als je je armen omhoogsteekt, blijft een juist gekozen bh op dezelfde plaats zitten. Aan de voorzijde mag hij niet over je borsten omhoog kruipen en het midden van de bh moet nauw op je lichaam aansluiten.